Ahrdal

Het is oktober, we zijn een lang weekeind vrij en willen graag naar een gebied waar we hopelijk kunnen genieten van de mooie herfstkleuren. Onze keuze is gevallen op het Ahrdal, omdat dit niet zo ver van Nederland af ligt en bekend staat om zijn milde klimaat.

We zijn naar Rech gegaan,

coördinaten: N 50*30'52"

E 7*2'14", een klein dorpje langs de Ahr. Rech ligt centraal in de wijnstreek, 120 km ten zuiden van Venlo via de A61.

De herfstkleuren waren inderdaad overweldigend mooi. We zijn vrijwel meteen op de fiets gestapt om langs de Ahr stroomopwaarts te fietsen van Rech naar Brück, ongeveer 25 km verderop, om te kijken naar al die mooie tinten. Het is hier in één woord schitterend!

Er loopt een goed bewegwijzerde fietsroute langs de Ahr van de bron in Blankenheim tot de Rijn bij Remagen, de totale lengte is 85 km. Deze route is beide kanten op goed te fietsen, je hebt weinig last van het hoogteverschil.

In het druivengebied ligt de Ahr in een vrij diep dal met steile wanden waarop de druivenstruiken staan. Bij Brück groeien geen druiven meer, het landschap wordt opener en er staan meer bomen. Onderweg naar Brück kom je langs Mayschoss, een erg leuk stadje met wijnproeverijen, restaurantjes en een hele grote camperplaats.

De volgende dag zijn we stroomafwaarts gefietst naar Remagen, ongeveer 28 km verder. Hier mondt de Ahr uit in de Rijn. Remagen heeft een mooie kerk, stadhuis, musea en een Rijnpromenade met terrasjes. Onderweg kom je langs Ahrweiler, een middeleeuws stadje en Bad Neuenahr, een bronnenbadplaats. Deze steden liggen bijna tegen elkaar aan maar hebben door hun verschillende geschiedenissen een totaal andere sfeer. Na Bad Neuenahr kom je langzaam in het Rijndal, een vrij vlak stuk, hier ben je niet meer in het wijnbouwgebied.

De daarop volgende dag hebben we de wandelschoenen aangetrokken en om een stuk van de Rotweinwanderweg te lopen van Rech naar Ahrweiler. Dit is 3½ uur lopen door de wijngaarden. De Rotweinwanderweg loopt van Altenahr naar Bad Bodendorf, is 35 km lang en goed aangegeven d.m.v. “geschilderde druiventrossen”. De route loopt soms via de hellingen tussen de druivenstruiken door en som door het bos. Onderweg kun je naar alle dorpjes langs de route afslaan om er rond te kijken of iets te eten of te drinken of om met de trein terug te gaan.

Dit vonden we het mooist, lopen tussen de wijngaarden en al die mooie kleuren om je heen.

Vlak voor Ahrweiler kwamen we een bordje tegen naar de Regeringsbunker. Hier hebben we een rondleiding gehad van 2 uren. Het is de bunker, aangelegd tijdens de “Koude oorlog” om de regeringsleiders van Duitsland te beschermen tegen atoombommen. We hebben o.a. de dikke metalen deuren gezien die de straling tegen moesten houden, woongedeelten, slaapkamers, keuken, technische ruimten, waterzuivering en de vergader- en slaapkamer van de president van Duitsland. Erg interessant.

We hebben Ahrweiler nog even bekeken, een gezellig middeleeuws stadje met smalle straten, vakwerkhuizen, stadsmuren en poorten. Aan het eind van de middag zijn we moe maar voldaan met de trein terug gegaan naar de camper. (fietsen kunnen na 9 uur gratis mee).

Op de vierde dag zijn we verhuisd naar Blankenheim, 46 km verder aan de westkant van het Ahrdal waar de Ahr ontspringt.

coördinaten N 50.43623 E 6.65155

Vanuit hier zijn we de Ahr weer afgefietst, nu van Blankenheim tot bijna in Brück, zodat we het hele stroomgebied van de Ahr bekeken hebben. Weer een heel andere omgeving, hier is het heuvelachtig met weilanden en bossen.

We wilden de bronnen van de Ahr ook nog zien, dus zijn we de laatste dag Blankenheim in geweest. Dit is ook een leuk oud middeleeuws stadje met smalle straten, veel vakwerkhuizen en een kasteel op een heuvel. De 4 bronnen van de Ahr bevinden zich in het centrum van Blankenheim, er staat een soort huisje boven met het standbeeld van de heilige Nepomuk, de bruggenheilige.

Het was een schitterend lang weekeind met mooie natuur en een aangename temperatuur van 22 graden. We gaan volgend jaar vast weer terug.