Zaterdag 8 juni 2019. We zijn eerst naar de Lidl in Härnösand gereden en hebben weer voor 3 dagen eten ingeslagen. (Morgen en overmorgen is het Pinkster). We zijn nu vlak bij het oude centrum. We hebben de Dom bekeken en daarnaast een wijk met allemaal houten huizen. Leuk om te zien.
Tussen de middag hebben we een paar uur in de zon gezeten met een mooi uitzicht over de Botnische golf.
We zijn hierna nog 156 km naar het noorden gereden en staan aan zee vlak bij Umea. Coördinaten N63.69699 E20.36720 gratis, wc en strand.

Zondag 9 juni. We hebben een alternatieve route gereden, niet via de E4 maar door het binnenland. Volgens ons boekje moet dit een mooie route zijn. Wij vonden er niets aan. Veel bos en verder niets. We zijn in de buurt van Pitea op een parkeerplaats bij een bos gaan staan. Behan is wat koortsig en heeft 2 uren geslapen. Irma heeft 2 uren gewandeld. We hebben nog een tijd in de zon gezeten en zijn toen naar een kerk in Öjebyn gereden. Híer staat een kerk met ongeveer 175 houten huizen er naast. De mensen moesten vroeger van heinde en verre naar de kerk. Ze overnachtten in de huizen en de volgende dag was er een markt. Het was interessant.
We zijn hierna naar een mooie overnachtings locatie gereden aan het water. Om een uur of 9 kwamen er meer dan 10 auto's met caravan naast ons staan. Dit leken ons zigeuners die rond liepen en keken. We vertrouwden het niet en zijn weg gereden naar een andere camperplaats. We staan nu aan een meertje met een uitzichtstoren. Coördinaten N65.48905 E21.91360 geen voorzieningen. Ook een mooie plaats.

Maandag 10 juni 2019. We zijn naar het kerkdorp Gammelstad bij Luleå gegaan. Dit is het zelfde idee als in Öjebyn gister maar dan groter, met 424 huizen, een bezoekerscentrum waar ook een film gedraaid werd en een prachtige kerk.
We zijn verder gereden langs de Botnische golf, Finland in en verder naar het noorden naar Tervola. Hier is een parkeerplaats bij een mooie houten kerk, erg rustig. Een wc bij de kerk, coördinaten N 66.08648 E24.80873. Gratis

Dinsdag 11 juni 2019. We zijn weer verder gegaan, eerst naar Hiidenkernut. Hier zijn 18 diepe komvormige holten, ontstaan toen de gletsjer smolt. Het smeltwater stroomde onder het ijs en door de stroming gingen stenen ronddraaien waardoor kommen ontstonden. Er was een wandelroute uitgezet.
Hierna verder naar Rovaniemi. We staan op een parkeerplaats aan het water. Het is hier rustig. Coördinaten N 66.50119 E 25.74550 wc, gratis.

We zijn naar het Arktikum gelopen, een museum over de lappen, het noorder licht, de bruine- en ijsbeer, en nog veel meer. Het is een mooi museum.

Woensdag 12 juni 2019. We hebben vandaag een bezoek gebracht aan het Kerstmandorp. Het was wel grappig. Je hebt er veel kerstartikelen, veel restaurants, je kunt 2 keer een Kerstman bezoeken en voor €40,- met hem op de foto. Het ligt op de Poolcirkel.

Hierna zijn we naar het Naava bezoekerscentrum gegaan, gister lazen we in een krantje dat je hier wandelingen kunt maken. We hebben 2 wandelingen gecombineerd, één door een moeras over vlonders en één door een kloof die vol ligt met dikke blokken steen. De helling is 50 meter hoog. Een erg mooie tocht van 14 km. We zijn 4 uren onderweg geweest.
We staan nu op het parkeerterrein bij de skilift. Lekker rustig. Coördinaten N67.02159 E27.24150 gratis, geen voorzieningen.

Donderdag 13 juni 2019. We hebben vandaag een flink stuk gereden, ongeveer 250 km. We zijn naar Karhunpesäkivi geweest, vertaald: berennest. Dit is weer zo'n diepe, komvormige holte, alleen is een stuk van de rots afgebroken door de gletsjer en meegenomen tot boven op een heuvel en op de kop neergelegd. Je moet voor een gat in de holte kruipen.
Een stukje verder in Inari staat het Siida Sami museum. Een mooi museum met een buitenmuseum. Er staan huizen, hutten, voorraadschuurtjes op palen, vallen voor wilde dieren, en nog veel meer. Interessant.
We mogen niet meer op de parkeerplaats van het museum overnachten. 100 meter verder aan het meer zien we een mooi plekje, hier mag het wel. Coördinaten N 68.91011 E27.01354 gratis, geen voorzieningen.

Vrijdag 14 juni 2019 we hebben vandaag veel gereden, ongeveer 400 km. We zijn nu op het noordelijkste puntje van het Europese vasteland bij Slettnes. Er staat hier een vuurtoren en wat gebouwen. De punt is een nationaal park. De natuur en dorpjes onderweg doen erg aan IJsland en Groenland denken. Het is hier mooi, koud, 5 graden en veel wind.