Eerste tocht naar de Hanzesteden

7 tot en met 12 augustus 2014. Het doel was de 7 Hanzesteden te bezoeken.

woensdag 6 augustus na het werk zijn we naar de camperplaats / jachthaven van Hasselt gereden. coördinaten N 52.59372   E 6.08779

Het is hier erg druk, we vinden nog net een plaatsje. De volgende ochtend vertrekken er veel campers en mogen we op het grasveld staan. Een mooi plekje.

Donderdag 7 augustus zijn we eerst naar de VVV geweest voor een stadswandeling en hebben we het stadhuis bekeken. Hasselt is een Hanzestadje met een bolwerkje, de oudste stenen dijkwal, oude pandjes en mooie gevels. Na het eten zijn we op de fiets naar Rouveen en Staphorst geweest. Er lopen nog 600 vrouwen in kledendracht waarvan we er 8 gezien hebben. Er staan hele grote boerderijen langs de weg, sommigen met een blauwe onderrand (tegen boze geesten). We hebben de museumboerderij bekeken. Leuk om te zien hoe de boerderijen er van binnen uit zien.

Vrijdag 8 augustus. Op de fiets naar Zwartsluis. Hier zijn we met een pontje door de haven gevaren met uitleg van de (friese) schipper.

Verder de Zintuigentuin bekeken, een tuin met veel planten en sierdingen, zoals wortels van bomen, ballen met knoopjes, takken met touw omwonden, enz.

Na een bakje kibbeling hebben we nog het museum bekeken. Een gevarieerde tentoonstelling met veel opgezette dieren.

Hierna hebben we nog een stuk gefietst, via Genemuiden weer naar de camper in Hasselt.

Zaterdag 9 augustus. Op de fiets naar het stoomgemaal van Genemuiden. Het is vandaag open. Een mooi, indrukwekkend gemaal met een grote stoomketel waar ze hout in stoken omdat dat goedkoper is dan steenkool. ze hebben 8 stoomdagen per jaar, dus dit was treffen. Hierna op de fiets naar Genemuiden om het tapijtmuseum te bekijken. Leuk om te zien hoe vroeger de Genemuider matten gemaakt werden, de eerste matten van biezen en riet. Hierna kwamen de kokosmatten en de lopers. We hebben nog een deurmat gekocht die in het museum gemaakt is. Oude werknemers zijn nog erg actief in het museum.

Zondag 10 augustus. We zijn verhuisd naar Kampen.

coördinaten: N 52.55228   E 5.91367

De camperplaats ligt achteraan op een groot parkeerterrein. Ruime plaatsen met een douche en wc.

Eerst de stad in om een stadswandeling te lopen, gedownload op de telefoon. Mooie stad met leuke pandjes en 3 stadspoorten.

Hierna op de fiets langs de IJssel, langs de rechter oever heen tot Hattum, langs de linker oever (in de stromende regen) terug.

Maandag 11 augustus. We gaan naar Hattum, een mooie camperplaats bij de jachthaven. Coördinaten: N 52.47701   E 6.06942

Rondgelopen in Hattum, onze derde Hanzestad.

Het is mooi weer maar het waait erg hard. We gaan daarom een stuk fietsen door de bossen van de Veluwe. Van de wind hebben we op deze manier geen last. Het is mooi op de Veluwe en de heide kleurt al paars.

Dinsdag 12 augustus. Naar het Anton Piek museum geweest, erg mooi al die tekeningen. In het zelfde gebouw is ook nog een Voerman en Voerman museum met schilderijen van vader en zoon. Hier vonden wij niet veel aan.

Na het eten nog een eind gefietst naar het zuiden, door de bossen heen omdat het hard waait en langs de IJssel terug. Ook een mooie tocht.

Hierna zijn we naar huis gereden. Het waren 6 mooie dagen.

De tweede tocht naar de Hanzesteden

 

Donderdag 2 oktober. We zijn vanochtend naar de camperplaats in Zutphen gereden. €2,- voor 24 uur. Coördinaten N 52,13678 E 6.19853

's Middags een eind gefiets langs de IJssel naar Doesburg. 's Avonds door de stad gelopen.

Vrijdag 3 oktober. Op de fiets naar Voorst en vandaar de 8 Kastelenroute gefietst.

Zaterdag 4 oktober.'s Ochtends een stadswandeling door Zutphen gelopen, de hofjesroute en om 11 uur met de fluisterboot een tocht van bijna anderhalf uur over o.a. de Berkel. 's Middags een eind gefietst naar het noorden.

Zondag 5 oktober. We waren van plan naar Doesburg te gaan maar lazen dat er in Deventer koopzondag is met artiesten in de etalages. Daarom zijn we naar Deventer gereden. Het theater viel wat tegen. Er waren veel kinderen die in de etalages stonden en weinig volwassenen. Er was een groetje vrouwen die jaren 30 liedjes zongen, erg leuk, en een mevrouw verkleed in het rood met als rok rode paraplu's. Mooi!

We hebben een stadswandeling gehaald bij de VVV en die gelopen. We waren om 5 uur weer terug bij de camper. Na een paar kopjes koffie zijn we naar huis gereden. Het wordt kouder volgende week en na de mooie dagen van boven de 20 graden vinden we dat we nu wel naar huis kunnen.