Dinsdag 30 maart 2021. Er wordt erg mooi weer verwacht de komende 2 dagen, dus we gaan van start. We beginnen op de grens van Friesland en Groningen, het Lauwersmeer. We zijn om 10 uur op de camperplaats van Jachthaven Noordergat, Noordergat 1, Lauwersoog, €17,50 inclusief alles, een mooi plekje aan het water. We gaan na de koffie op de fiets het Lauwersmeer rond, in totaal 47 km. Het is een mooie omgeving. Er zijn erg veel ganzen te zien. Als we weer terug zijn kunnen we heerlijk in de zon zitten, het is een graad of 18. 's Avonds lopen we nog even naar de visserijhaven.

Woensdag 31 maart 2021. We gaan naar Ulrum, (25 km) en parkeren bij sportterreinen. Hier begint onze wierden (=terpen) fietsroute, in totaal 44km. Het is een mooie, afwisselende route met een paar mooie terpdorpjes, vooral Ezinge en Niehove zijn erg mooi.

blijkbaar specifieke windmolens in Groningen                                   Ezinge

Niehove

We staan nu op de parkeerplaats van theehuis Ewsum in Middelstum. Gratis. Het is vandaag een graad of 22. We kunnen prima in de zon zitten. Na het eten hebben we een uur gewandeld.

Donderdag 1 april 2021. We zijn vanmorgen op de fiets naar Winsum geweest, 13 km verder. We hebben een stadswandeling op internet gevonden en deze gelopen. Het is een mooi stadje waar nog aardig wat te zien is.

Vanmiddag zijn we eerst naar een supermarkt geweest in Uithuizen, er tegenover ligt Menkemaborg, een borg uit de 14e eeuw. Het is weer ingericht zoals het vroeger was, maar helaas door corona is het gesloten. We zijn er maar omheen gelopen.

Hierna zijn we naar de Noordpool gereden, het noordelijkste puntje van het vasteland van Nederland. Het is hier aan het wad ijzig koud. We hebben het monument bekeken en zagen vlakbij de Eemshaven. Hier zijn we ook nog maar even naar toe geweest. Er staan heel veel windmolens, er liggen heel veel zonnepanelen en er is nog wat industrie. Er liggen weinig schepen. Wat hier opvalt is dat hier in de polders weinig mensen wonen, alleen een paar boerderijen. De boeren hebben hele grote kavels land.

We zijn nu op camping Lentemaheerd in Uithuizermeden, een prima plekje. €17,50 met ACSI korting.

Vrijdag 2 april 2021 zijn we eerst naar Fiemel gereden. Hier moet een zeehonden kijkwand zijn, de zeehonden liggen op een zandbank en krijgen daar jongen. De kijkwand is verdwenen en er is geen zeehond te zien. Wel een heel groot gebied met slik. De zeehonden liggen vast dichter naar de Eems. Jammer. Er staan nog wel twee bunkers met in één uitleg over hoe het hier in de oorlog was met groot geschut en bunkers. Van hieruit werd Emden beschermd.

We zijn doorgereden naar Heiligerlee, hier is een wandelroute (5km) met als thema: de slag om Heiligerlee. Je kunt via de app Routes een route downloaden en krijg je uitleg over het turfsteken, de steenfabriekjes en één keer uitleg over de veldslag. De Spanjaarden werden in de val gelokt en zijn het moeras in gelopen. Er zijn 2500 tot 3500 doden gevallen.

We staan nu op de camperplaats van Geert en Hennie Wilts in Onstwedde. €3,- zonder stroom en €5,- met stroom en water. Het is hier wat heuvelachtig door de laatste ijstijd. Verder grote landerijen, veel landbouw.
Zaterdag 3 april 2021. We zijn op familie bezoek geweest op de camping in Drijber (Drenthe).
Zondag 4 april 2021 zijn we naar huis gereden. De weersverwachtingen zijn slecht. Sneeuw, hagel en storm.