Zondag 19 juni. We gaan verder naar het noorden, naar Gedenkstätte Deutschland. Dit is een heel groot douanekantoor aan de snelweg naar Berlijn. Er werkten 2000 mensen. Er is een groot terrein voor auto's en voor vrachtauto's. De paspoorten werden gecontroleerd, de auto's helemaal onderzocht op personen die naar het westen wilden, op tijdschriften en goederen die niet ingevoerd mochten worden. Indrukwekkend allemaal.

We zijn naar de camperplaats in Helmstedt gereden. Coördinaten N 52.235776 E 11.012848 gratis, alle voorzieningen. We lopen nog even naar het centrum en komen er al snel achter dat we hier al eerder geweest zijn, nl Pinkstermaandag, toen moesten we water innemen en zijn we nog even naar het centrum gelopen. Toen was er kermis en erg druk. Het lijkt nu heel anders.

Maandag 20 juni. We zijn weer een heel stuk verder naar het noorden gereden en hebben in Schnackenburg het Grenzlandmuseum bekeken. Het was een vol, niet zo geweldig museum. Hierna zijn we naar het gedenkpunt Stresow gereden. Dit was een dorp van 16 huizen. Het lag in het 5 km Niemandsland en moet weg omdat men daar niet komen mocht. De mensen moesten verplicht verhuizen en 2 gezinnen zijn naar het westen gevlucht. Het hele dorp is afgebroken. Er is nu nog een gedenksteen en een stukje gereconstrueerde grens.

 

 

 

 

 

 

We zijn nu op de camperplaats van Hitzacker, Coördinaten N53.009982 E 11.570301, gratis, alle voorzieningen.

We zagen hier deze promenade.

Dinsdag 21 juni. We gaan naar de andere kant van de Elbe met de veerpont en dan verder fietsend naar Dömitz langs de Elberadweg. In Dömitz zijn we eerst naar de vesting geweest. Dit viel erg tegen. Er was heel weinig toegankelijk en te bekijken. Hierna hebben we het stadje bekeken. Dit moet mooi zijn maar het was wat vergane glorie, het doet erg aan het Oostblok denken. Armoedig allemaal.

We gaan over de Elbebrug en dan een kilometer verder naar een spoorbrug die 100 jaar oud is en in 1945 vernietigd. Een indrukwekkend monument. We hebben 50 km gefietst.
We overnachten weer op de zelfde plaats in Hitzacker.

's Avonds gaan we nog even naar het centrum om het standbeeld van Prins Claus te zoeken. Dit staat voor het gemeentehuis. Aan de ene kant een jonge Claus, aan de andere kant een oude. Leuk dit te zien.

Woensdag 22 juni, gaan we 35 km verder naar een camperplaats in Bleckede. Coördinaten N 53.295678 E 10.732135, €9,50. Alle voorzieningen.
We gaan weer het een veerpont naar de overkant van de Elbe en weer langs de Elbe randweg nu naar Boizenburg/Elbe. Een leuk stadje met vakwerkhuizen met stenen tussen de balken. We hebben het Heimatmuseum bekeken. Het was dicht tussen 12 en 2 uur maar een medewerkster heeft de deuren voor ons van het slot gedaan. Hierna zijn we nog naar het Fliesenmuseum geweest. Dit is een wandtegeltjes musem van de fabriek die hier gestaan heeft. Erg leuk museum. Boven waren oude tegeltjes van de tegelfabrieken van Rotterdam, Utrecht, Makkum en Harlingen.
We zijn weer langs de zelfde weg terug gefietst. We hebben 30 km gefietst.

Donderdag 23 juni. We hebben vandaag in Bleckede het Biosfeer van het Elbedal bekeken. Dit is in een oud slot. Het is een mooie tentoonstelling over vogels, vissen en een bevernest met 2 bevers.

 

Na de koffie zijn we naar Lauenburg gereden. Dit is een oud vissersdorp met huizen uit 1500 en 1600. Een mooie oude stad.

We hebben geluncht en zijn naar Burg op Fehmarn gereden, morgen gaan we meer de ferry naar Denemarken. Coördinaten N 54.436896 E 11.193182. Het kost hier €0,50 per half uur tussen 10 en 18 uur. We zijn voor €2,- klaar. Geen voorzieningen.

Vrijdag 24 juni. We gaan met de ferry naar Rödby in Denemarken. Hier gaan we eerst naar een parkeerplaats vanwaar we dachten dat we de tunnelbouw van Denemarken naar Duitsland konden zien, maar dat klopte niet. Er is niets te zien, alleen veel zand en in de verte kranen. Er was wel een goede uitleg op borden.

Hierna zijn we naar Dodekalitten gelopen. Hier zijn 12 grote stenen opgericht. Elk jaar maakt een beeldhouwer een kop op één, allemaal verschillend. Verder liggen er nog grote holle stenen waarop je kunt zitten. Er komt elektronische muziek uit, steeds wat anders. Best wel mooi allemaal.

Zaterdag 25 juni gaan we naar Kopenhagen. We gaan een week op de kleinkinderen passen. Ook heel speciaal en leuk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb