Dag 15, 31 augustus. Havna – Trenčin – Piestany 109 km.

We zijn naar Trenčin gegaan, weer een oud stadscentrum met een Mariazuil, een kerk met 2 torens waar je weer achter glas naar binnen mag kijken en een kasteel boven op de berg. Er lopen trappen naar boven, halverwege staat een gele kerk waar we even op adem kunnen komen en dan weer verder omhoog naar het kasteel. Van verre lijkt het kasteel erg mooi, binnenin stelt het weinig voor. Er zijn 2 ruimten waar we binnen konden kijken, de ene met wapens uit de oorlog 1914-1918 en de andere met oudere geweren en pistolen. Nog even boven op de toren gekeken. Het weer is niet mooi maar toch kan je ver kijken.

De camping in Trenčin is gereserveerd voor een grote groep, we mochten er niet staan. Jammer, hij ligt erg mooi vlak bij het centrum. Nove Mestro v. Vah moet ook een camping hebben, deze kunnen we niet vinden dus door naar Piestany. Hier zijn er zelfs 2, aan beide kanten van de rivier één. Wij staan op de linker oever. Coördinaten: N 48°34.596 O 017°50.007

 

dag 16, 1 september. Piestany bekeken. Op een eiland midden in de rivier liggen kuuroorden. De mensen met huidziekten en spierziekten worden door de specialisten uit heel Europa doorverwezen om hier te kuren. Het centrum is ook wel aardig.

's Middags zijn we het meer rondgefietst. Het is vlak rond het meer en dan is het weer leuk om te fietsen.

 

 

 

 

 

Dag 17, 2 september. Piestany – Trnava – Casta – Bratislava 102 km

We rijden door een breed rivierdal naar het stadje Trnava is een prachtig stadje met een nog niet zo lang geleden gerestaureerde stadsmuur, veel monumentale panden en 9 kerken in het kleine oude centrum. Men noemt het stadje niet voor niets het Slowaakse Rome. Het is zondagochtend, 11 uur. De kerken zijn open omdat er een dienst is, dus kunnen we binnenkijken. De meeste kerken in dit deel van Slowakije zijn dicht of je kunt achter glas naar binnen kijken.

Verder naar het dorpje Casta, naar het kasteel “de Rode steen” (Cerveni Kamen) al is er geen rode steen te bekennen. Het is een groot complex waar je een rondleiding kan krijgen, in het Slowaaks en over een paar uur in het Engels. We hebben het maar niet gedaan. We hebben de laatste weken al genoeg oude meubels bekeken. Er waren wat deuren open waar we zo naar binnen konden. Op het binnenplein staat nog een standbeeld van een hert, het is tenslotte een jachtslot.

Hierna zijn we doorgereden naar Bratislava. Ik had de coördinaten van de camping aan een meer. We kwamen aan de overkant van het meer uit en hebben nog haast een uur rondgereden om bij de camping te komen. Maar uiteindelijk na een paar keer vragen is het toch gelukt.

Coördinaten N 48°11'19.2'' O 017°11'13.8'' Adres: Slava Vajnorska 39, 83104 Bratislava III

 

Dag 18, 3 september. Vandaag met de tram naar de stad. De hele dag in het oude centrum rondgekeken. Om 4 uur waren we terug op de camping en hebben in het meer gezwommen.

Dag 19, 4 september. Bratislava – Lipno Nad Vltavou (Tsjechië) 335 km

We zijn een stukje richting huis opgeschoven, naar Lipno Nad Vltavou in het zuiden van Tsjechië aan het Lipno meer. Mooie rustige camping, tenminste in het naseizoen. Als je ziet hoeveel bordjes met nummertjes hier staan kan het in het hoogseizoen heel druk zijn. Echt een toeristisch oord. Coördinaten N 48°38'16.0'' O 014°12'31.2''

Dag 20, 5 september. We hebben een eind gefietst, eerst langs een riviertje naar Vyšši Brod, een mooie tocht, langs de grote weg weer terug naar de stuwdam en verder langs het meer naar Frymburk, hier met het pondje over en weer langs het meer terug naar de camping. Later nog even in het meer gezwommen.

Dag 21, 6 september. Lipno Nad Vltavou – Cesky Krumlov – Carna 50 km

We zijn door het dal van de Vltava naar Cesky Krumlov gereden. Cesky Krumlov is een schitterend stadje en staat natuurlijk ook op de Unesco lijst. De binnenstad ligt in een lus van de rivier, er is erg veel te zien. Aan de andere kant van de rivier ligt een heel groot burchtcomplex waar je doorheen kunt lopen van de ene naar de andere kant.

We zijn naar Carna gereden, ook aan het Lipno meer, voor een camping.

Coördinaten N 48°44'43.3''. O 014°06'48.8''

dag 22, 7 september. Carna – Ceske Budojevice – Hluboká nad Vltavou 54 km

Het plan was vandaag richting huis te rijden. We waren de camping al af en hebben toen besloten omdat het zo mooi weer is toch nog maar een dag langer te blijven en 's middags een camping aan een meer te zoeken en te gaan zwemmen.

We zijn eerst naar Ceske Budojevice geweest, een Unesco-stadje, waar weer van alles te zien is. 

Aan het begin van de middag zijn we naar Hluboká nad Vltavou gereden, hier staat een heel groot sprookjeskasteel met in vele kamers een museum met oude meubels en zo. Dit gedeelte hebben we niet bekeken, dat interesseerde ons niet zo. Wel een mooi geheel, ook aan de buitenkant.

Er is een camping op 5 km afstand aan een meer, minder koud dan het Lipnomeer en minder toeristisch. Coördinaten: N 49°01'56.6'' O 014°24'26.5'' Mocht je hier naar de camping gaan, neem dan de linker camping, (ze hebben de zelfde toerit), want dan heb je veel betere plaatsen direct aan het meer.

Dag 23, 8 september. Vandaag ongeveer 600 km gereden naar Aschaffenburg, coördinaten:

N 49.97094 E 9.13860 We zijn de stad nog even in geweest, er is een groot kasteel, een nagebouwd huis uit Pompeï, een mooie domkerk en een raadhuis. Als je wilt kan je fietsen langs de Main.

Dag 24, 9 september. Het laatste stuk naar huis gereden.