Zaterdag 12 september 2020. We ontdekken dat Nördlingen in het centrum van een meteorietkrater ligt. Dat wisten we niet maar het is wel interessant. 

We gaan op de fiets naar Nördlingen, 9 km over een bijna vlak terrein. In Nördlingen halen we een stadswandeling en lopen deze. We zijn er de hele dag mee zoet. Tegen 12 uur kwamen we bij de kerk aan, waar om 12 uur een concert zal zijn, hoorden we. Het is rock muziek, gespeeld op het kerkorgel, een drummer en een saxofoon. Het is mooi. er mochten maar een beperkt aantal bezoekers in vanwege Corona. 

Er is in de stad een informatiecentrum over de meteorietinslag en de ontstane Rietkrater. Erg interessant. We halen hier wat folders voor de komende dagen.

De Rieskrater:

De meteorietinslag die deze krater veroorzaakte, vond 14,3 - 14,5 miljoen jaar geleden plaats bij de zogenaamde Ries-gebeurtenis.

De Ries is vrijwel cirkelvorming. De krater is door zijn omvang en de sterke verwering alleen vanuit de lucht duidelijk te herkennen. Vanaf de bodem ziet men de rand van de krater als een richel die langs de horizon loopt en met bos begroeid is.

Enkele gegevens:

  • Diameter : 22 – 24 km
  • Druk - temperatuur - omstandigheden : 0,5 - 5 miljoen bar, 20.000 °C
  • Bij de inslag verdampte 3,5 km³ gesteente, 2 km³ is gesmolten en 130 km³ werd tot 400 km ver weggeslingerd.

 

Zondag 13 september. We zijn op de fiets naar de Wallensteiner Felsen, een 65 meter hoge berg waarop eens een slot heeft gestaan. Het laatste stuk is erg steil, we moesten zelfs lopen om boven te komen. Deze rots is ook een resultaat van de meteorietinslag. 

 

Maandag 14 september 2020. We gaan met de auto nog wat resten van de meteorietinslag bekijken. We gaan naar de Ofnetshöhlen, holen in de kalksteen aan de rand van de krater. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht. 

Het ontstaan van de krater                                        en Suevit, 

We zijn hierna doorgereden naar een kasteelruïne boven op een kalksteen rots, ontstaan door de meteoriet met een prachtig uitzicht.

Dinsdag 15 september 2020, op de fiets naar Harburg. Het is verder dan we gedacht hadden, we fietsen in totaal meer dan 65 km met een serie erg steile stukken. Harburg is niet zo bijzonder, alleen het zicht op de stad over het water is mooi.

Woensdag 16 september 2020. Vandaag gaan we met de auto naar Donauwört, een mooi oud stadje. We hebben een stadswandeling gehaald bij de VVV. 

en daarna nog even naar Rain. Alle stadjes liggen aan de Romantische Stasse, de ene is veel mooier dan de andere. 

Donderdag 17 september 2020. We gaan weer fietsen, vandaag naar klooster Neresheim. We zijn via Mapsme gefietst, dat moet niet weer want we hadden bospaadjes, stukken weiland, onverharde wegen enz. Dat schiet niet op. Het klooster ligt op de rand van de meteorietkrater, dat is dus een stuk omhoog, erg zwaar te fietsen. 

Het klooster is erg mooi. We moesten een half uur wachten omdat de monniken van 12 tot half 1 bidden. Maar dat is niet erg, het zit prima in de mooie tuin.

We eten warm in de eetzaal van het klooster en daarna gaan we nog 6 km verder naar kasteel Katzenstein. Het kasteeltje is nog in een goede staat. Best wel mooi hier rond te kijken.

Vrijdag 18 september 2020. Vandaag met de auto naar Augsburg. Dit is het laatste stadje van de Romantische Strasse dat we deze vakantie kunnen bezoeken. We hebben een stadswandeling gehaald. Het stadje zelf is niet veel bijzonders. Het leukst is de Fuggerei, een ommuurde hof voor de arme mensen, gebouwd in 1521,  Het complex bestaat tegenwoordig uit 140 woningen voor arme katholieke Augsburgers. Men betaalt nog steeds € 0,88 per jaar aan huur. Dit is gelijk aan het bedrag in de 16e eeuw. Toen was de prijs 1 Rijksdaalder per jaar per huis. Bewoners van het complex gaan dagelijks een keer naar de kapel in het complex en bidden een Onzevader en een Weesgegroet voor de zielenheil van oprichter Jakob Fugger de Rijke en voor de familie Fugger.

Er zijn 3 kleine musea waar je de geschiedenis van het complex kunt zien. We hebben in het restaurant gegeten. 

                              de kapel

 

 

Zaterdag 19 september 2020. We gaan weer op de fiets naar Nördlingen. We gaan weer naar de kerk voor een concert om 12 uur. Deze keer is er een violiste met haar vader op de piano. Het is weer erg mooi.

We bekijken hierna het Rieskrater museum en daarna naar het Stadtmuseum. Al met al een mooie, interessante dag.

 

 

Zondag 20 september 2020. We breken de tent weer op en gaan naar huis. We zijn vrij ver naar het zuiden getrokken en moeten dus ver rijden. Gelukkig mogen de vrachtauto's vandaag niet rijden.

 

We hebben 2 hele mooie verrassende weken gehad met schitterend weer. Het was iedere dag ongeveer 25 graden. Een blauwe lucht en geen regen.