Donderdag 4 juli. Deze dag staat geheel in het teken van de gletsjertongen en ijsbergenmeren. De gletsjertongen zijn erg zwart, dit komt nog van de vulkaanuitbarsting van 2010. Het gruis en de as zijn op het ijs gevallen. De ijsbergmeren zijn schitterend. We zijn hier een hele tijd geweest en hebben alle meren bekeken. Prachtig! We hebben geslapen aan een riviertje op 3 kwartier lopen van een gletsjertong. We konden niet verder rijden, het was verder voor 4x4 auto's.

's Avonds zijn we lopend nog naar de gletsjertong geweest. Wel mooi maar niet de mooiste van die dag.

Vrijdag 5 juli. We zijn langs de fjorden van de oostkust gereden en onderweg wat stadjes bekeken. Verder langs weg 939 het Oxidal in en over de bergen. Het is wat regenachtig geworden, we rijden op een gegeven moment in de wolken. Hier boven ligt nog aardig wat sneeuw. Een erg mooie route. Terug langs weg nr. 1 tot in Breiddalsvik. Hier hebben we geslapen op een gratis camping.

Zaterdag 6 juli. Naar Stödvarfjördur – Petra's stenenmuseum. Het resultaat van 80 jaar stenen verzamelen ligt hier uitgestald. Leuk om rond te kijken.

Hierna naar Fáskrúdfjördur, een vissersplaatsje met een schip op het droge midden in het dorp, als eerbetoon aan een timmerman.

 

Verder naar een museum-turfboerderij uit 1845. Leuk om te zien hoe de mensen hier vroeger woonden en leefden.

Hierna naar het Jökulsárgljúfur NP. Hier ligt de Dettifoss, een grote mooie waterval die we ook wilden zien. We staan aan de noordkant van het park op de camping.

Zondag 7 juli. We hebben vanuit de camping gewandeld via een 3,5 km lange en 1,1 km wijde canyon vol bomen met 100 meter hoge kliffen naar Asbyrgi, het amfitheater. De canyon is 8 tot 10 duizend jaar geleden ontstaan door 2 grote vulkanische vloedgolven. Hierna met de auto naar Vesturdalur, midden in het NP aan de oostkant. Hier hebben we gelopen naar Raudholar, een uitzichtpunt. Onderweg zijn veel prachtige basaltformaties. Een erg mooie tocht.

We staan nu in Lundur op de camping, niets ten noorden van het park.

Maandag 8 juli. Slecht weer. Regen en erg koud. We zijn naar Húsavik gereden en hebben het walvismuseum bekeken. Een interessant museum over alle soorten zeezoogdieren ter wereld. Dus ook potvissen, zeehonden enz. Hierna zijn we doorgereden naar Myvatn. Het is ondertussen droog geworden. We hebben wat rondgereden en hier en daar wat rondgekeken, o.a. bij een veld met hete stoom bronnen met allemaal kleuren van de mineralen die ook naar boven komen. We zijn hier op de camping gaan staan vanwaar uit we na het eten nog 2 uren gelopen hebben door een lavaveld uit 1745 – het zogenaamde “Vuur van Myvatn”. Prachtige lavaformatie's ontstaan door de lava die gestold is.

Dinsdag 9 juli. We hebben de hele dag rondgelopen. Een erg mooie omgeving.

Woensdag 10 juli. Nog een paar uur gewandeld bij Myvatn. Weer een ander stukje, ook een mooie omgeving.

 

Hierna zijn we doorgereden naar Akureyri en deze stad bekeken met o.a. een kerk op een heuvel en een automuseum van particulieren. We zijn hier op de camping gaan staan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb