We gaan een gedeelte van de Grand Tour of Zwitserland rijden. We gaan beginnen in Schaffhausen en dan met de klok mee. De totale route is 1600 km.
De route is geschreven in een boekje. Er staan ook bezienswaardigheden bij vermeld.

Zondag 28 augustus zijn we vanuit het midden van het land naar Lottstetten gereden. Coördinaten N 47 37'53" E 8 34'40" alle voorzieningen. Gratis behalve stroom. Lottstetten ligt 10 fiets- kilometers vanaf de waterval van Schaffhausen.

Maandag 29 augustus. We gaan op de fiets naar de waterval. Een mooie rustige route. De waterval is mooi. We zijn rondgelopen over de rechter brug, langs het kasteel en via de linker brug weer terug. Op deze manier kunnen we de waterval vanaf alle kanten bekijken.

Hierna zijn we doorgefietst naar het stadje Schaffhausen. Wel een aardig stadje met op de heuvel een soort slot waar je gratis in mag. Onderin was een keldergewelf en er ging een soort ronde weg omhoog naar de bovenkant van de toren. Hier had je een mooi uitzicht.

Dinsdag 30 augustus. We zijn met de camper naar Rheinau gereden, 6 kilometer verderop. We konden de brug niet over omdat hij te laag was. We hebben dus geparkeerd en zijn lopend het stadje in geweest. Op een eiland in de Rijn staat een kloostercomplex met een barokke kerk. Deze was mooi. We hebben nog even rondgelopen, o.a. naar een kerkje op een heuvel met een mooi uitzicht.

                                                                                         binnenkant van de brug

 

 

 

 

 

Hierna zijn we doorgereden naar Stein am Rhein. In het centrum staan oude huizen met muurschilderingen en mooie erkers. Erg leuk om te zien.
We zijn hierna naar een Asci camping in Egnach aan de Bodensee gereden. Coördinaten N 47 32'12" E 9 23'52" Het is hier sinds gister laagseizoen.

Woensdag 31 augustus. We zijn op de fiets langs de Bodensee fietsroute geweest. Eerst naar Arbon, een stadje met een oud klein centrum met mooie houten huizen.

Hierna kwamen we in Rorschach met zijn historisch badhuis uit 1924. We hebben het ook van binnen bekeken. Het is nog steeds in gebruik. Binnen zijn er allemaal kleedkamertjes en een houten plankier waarop je kunt zonnebaden. Leuk om te bekijken.

Hierna kwamen we in Altenrhein waar een markthal staat. De bouw wordt toegeschreven aan Hundertwasser. Het ziet er mooi uit.
We zijn weer langs de zelfde weg terug gefietst. Bij de camping aangekomen hebben we nog een paar uur gezwommen en in de zon gelegen.
We slapen op de zelfde camping als gister.

Donderdag 1 september. We zijn weer vertrokken. Eerst naar Arbon, naar het Saurus museum. Hier staan weefgetouwen, oude auto's en verschillende motors die Saurus gemaakt heeft. Wel leuk voor de vrouw, prachtig voor de man.

Hierna zijn we naar Sankt Gallen gereden, 14 km verder. We staan op de camperplaats bij het voetbalstadion, coördinaten N 47 26'01" E 009 24'17", alle voorzieningen. Tussen 19.00 en 08.00 uur gratis, anders 1.50 franc per uur.
We zijn lopend naar het centrum gegaan. Hier staat een mooie kathedraal, een klooster en een oude bibliotheek. In het centrum heb je nog veel mooie erkers aan de huizen. 

Achter de kathedraal gaat een treinspoor de berg op. Wij zijn naar boven gelopen en hebben een stuk langs de bergwand boven de stad gelopen. Op een gegeven moment kwamen we bij één van de 3 waterbekkens die vroeger door de monniken uitgegraven waren om de stad van water te voorzien. Ze zijn 200 meter lang. Van 1 van de 3 is een zwembad gemaakt met duikplanken, waterpolo bassin, startblokken enz. Lekker water. Hierna zijn we weer naar de camperplaats gelopen.

Vrijdag 2 september. Nadat we weer voor een dag of 4 eten ingeslagen hebben zijn we via Gais (saai dorpje, moest traditioneel zijn) naar Appenzell gereden. Het plan was om het dorp te bekijken, maar we zijn niet verder gekomen dan de parkeerplaats. Hier stond een bord met de wandelroutes in de bergen. We zagen dat als we naar de parkeerplaats in Wasserauen bij de Ebenalp lift zouden gaan, wij makkelijk omhoog kunnen lopen naar Seealpsee, een meertje op 1184 meter.
Toen we Appenzell uitreden kwamen er geiten, koeien, mensen in klederdracht en een paar houten karren aan. Het vee kwam van de alp. Vlak voor Wasserauen kwamen we nog meer koeien enz. tegen. Leuk om te bekijken.

We waren om half 12 onderweg. Een mooie tocht, wel vrij stijl omhoog. We zijn langs de verharde weg naar boven gelopen, rond het meer en langs de onverharde weg door het bos en langs het riviertje terug.

 

 

 

 

 

We staan nu nog op de parkeerplaats bij de Ebenalp lift samen met nog een stuk of 6 andere campers. Een gedoogplaats denken we.

Zaterdag 3 september. We zijn naar Appenzell gereden om de stad te bekijken. Er staat weer een heel ander soort tekeningen op de huizen dan in andere plaatsen. Hier is het denken wij nieuwer en aangepast aan de winkel er onder. De speelgoedwinkel heeft bv. allemaal poppen en beren en de drogist allemaal geneeskrachtige planten op de gevel.

Hierna zijn we naar Gronten gereden. Er is een soort braderie, alle plaatselijke verenigingen hebben een kraampje met spelletjes of huisvlijt. Er worden een paar koeien verkocht en je kunt trekkers kopen.

s Middags hebben we een eind gelopen naar Hundwiler Höhe. Een beste klim omhoog met als beloning een schitterend uitzicht. De route ging vandaag door het heuvelland, gister waren we meer in de bergen.
We staan nu op de camping in Jakobsbad, een kilometer verder. 24 franken all in.

Maak jouw eigen website met JouwWeb