We hebben een artikel gelezen over een camperreis langs de Groene Band, of te wel de Duits-Duitse grens in 

Duitsland. Deze was een 1378 km lange grens tussen de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland. Het was niet alleen de grens tussen de twee Duitslanden van 1949 tot 1990, maar ook de grens tussen enerzijds het Westen met de NAVO en de Europese Gemeenschap en anderzijds het Oostblok met het Warschaupact en de Comecon. De Duits-Duitse grens was daarmee een deel van het IJzeren Gordijn. Er moeten daar nog veel musea zijn over de grens en nog hele stukken grens en muur zoals dat er vroeger was. De Groene Band is een stuk natuur dat ontstaan is in het Niemandsland langs de grens. Wij zijn hier wel nieuwsgierig naar besluiten dit traject te rijden. 

 

 

 

 

We zijn zondag 5 juni vertrokken naar Bourtange, hier hebben we met onze zoon en vriendin afgesproken. We slapen net over de grens in Duitsland bij een een grill restaurant. Hier mochten we ook overnachten.Maandag 6 juni zijn we eerst naar Helmstedt gereden om water in te nemen. We lopen nog even naar het centrum waar vooral de oude universiteit erg mooi is.

Hierna zijn we naar het Deutsch-Deutsche museum Mödlareuth gereden, ruim 650 km. Het ligt niet ver van de Tsjechische grens vlakbij Hof. Na het eten hebben we een stukje gewandeld naar Untere Mühle waar nog een stuk van de grens te zien is. Er zijn veel informatieborden waar alles op uitgelegd worden. Erg indrukwekkend. Coördinaten N 50.414794 E 11.883525 Gratis.

De grens liep dwars door het dorp.

Dinsdag 7 juni zijn we naar het eigenlijke museum geweest. Hier draait een film over de muur die dwars door het dorp Mödlareuth liep. Ze noemen het hier ook wel Klein Berlijn. Verder was er een film over tunnels die onder de muur in Berlijn werden begraven, een expositie en voertuigen uit de tijd van de muur.

's Middags zijn we naar het Drielandenpunt gereden, de grens van Tsjechië, Türingen en Beieren. Hier begint officieel onze route van de Groene Band. We hebben hier een stuk gewandeld. Hierna zijn we naar Hof gereden, we moesten een lange broek kopen omdat ik die vergeten ben.

 

 

 

 

 

 

 

 

  Hof

's Avonds hebben we nog een stuk gewandeld langs de rivier, hier was vroeger ook de Duits-Duitse grens. Je kan nog veel palen en hekwerken zien.

We overnachten in Blankenberg op een wandelparkeerplaats. Mooi plekje, rustig en ruim. Gratis. Coördinaten N50.401248 E 11.699558

Woensdag 8 juni. We hebben een eind gewandeld door het mooie Höllental. Langs de rivier heen en door de bergen terug. Je ziet hier erg veel basalt in allemaal vormen.

Vanmiddag zijn we naar de kasteelruine van Blankenberg gelopen.
We overnachten weer op de zelfde wandelparkeerplaats.

Donderdag 9 juni. We gaan vandaag wandelen in het Frankental. Het moet erg mooi zijn, maar wij vonden het een beetje saai. Aan het eind was het wel mooi, er staan gigantische rotsen waar de rivier tussendoor kronkelt.
We zijn naar de camping van Bamberg gereden. Coördinaten N49.860482 E 10.917798. We blijven hier 2 nachten. Prijs per nacht € 27,50

Vrijdag 10 juni. We gaan op de fiets naar Bamberg, 4 km en bekijken de mooie stad. Hij staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is nog nooit aangevallen in de geschiedenis.

Zaterdag 11 juni. Vandaag verhuizen we naar Coburg. Camperplaats N50.252894 E 10.964269, €2,50 per nacht. We staan vlak bij het centrum, 300 meter verder. We hebben de stad bekeken. Het is een mooie stad maar minder mooi dan Bamberg. Er staat een groot slot op een heuvel in een mooi park.