Slowakije, zomer 2012

 

Dag 1, vrijdag 17 augustus Friesland – Braunschweig 450 km. Wij zijn om 3 uur van huis vertrokken en zijn naar Braunschweig gereden. Hier is een mooie camperplaats vlak bij het centrum.

Coördinaten: N52°14'56'' O10°31'04''

 

Dag 2, zaterdag 18 augustus. Braunschweig – Werder 225 km. 

's Morgens eerst naar het centrum geweest. Het is hier wel aardig. Oude gebouwen en een mooie kathedraal.

 

's Middags vertrokken naar Werder (Havel). Het wordt meer dan 36 graden en het leek ons een goed idee om naar de meren rondom Potzdam te gaan om te kunnen zwemmen.

Veel files onderweg zodat we er vrij laat aankwamen. Toch nog even gezwommen in het meer.

Coördinaten: N52°22'41'' O12°56'13''

 

Dag 3, zondag 19 augustus. Op de fiets naar Potzdam, heen met een omweg langs de meren. We hebben Charlottenburg bekeken. Prachtig! Op het eind van de middag weer gezwommen.

Dag 4, maandag 20 augustus. Werder – Krakow 661km

Naar Krakow gereden. Hier op een camping gestaan met nog heel veel andere camperaars. Adres: Camping Clepardia, Ul. Pachonskiegó 28A, Krakow, coördinaten N 50.09566, E 19.94182

Dag 5, dinsdag 21 augustus. Met de bus naar het centrum van Krakow. De burcht Wavel bekeken, rondgelopen in de oude binnenstad, lekker gegeten en toen naar de joodse wijk.

Hier staan een stuk of 5 synagogen en hier kwamen we een gratis stadsrondleiding tegen door de joodse wijk. Je kunt zo aansluiten (en weer afhaken) en hebben de plaats bekeken waar het getto was, een huis dat beschoten was in de oorlog in het getto en niet gerestaureerd was, het plein waar de joden verzameld werden voor ze naar het concentratiekamp gestuurd werden en ten slotte nog een oorlogsmuseum in de voormalige fabriek van Schindler, (film Schindlers list). Een mooi opgezet museum.

Dag 6, woensdag 22 augustus. Krakow – Tatransca Lomnica 160 km)

Vertrokken naar Zakopane maar er niet aangekomen. Over de laatste 5 km deden we 1 km in een half uur, we hadden het idee dat de stad vol zat. We zijn vroeger al eens in Zakopane geweest en zo geweldig was het daar nu ook weer niet. We hebben de camper gedraaid en zijn via Zdiar, een dorpje met een paar mooi opgeverfde huizen, naar Tatransca Lomnica gereden. Hier op een camping. Coördinaten:

N 49°08'56.8'' O 020°16'54.7''

 

 

 

 

 

Dag 7, donderdag 23 augustus. Tatransca Lomnica – Chminianska N.Ves 160 km.

We wilden met de kabelbaan naar de hoogste top van de Tatra (Lomnitzern Spitze, 2632m) maar de wolken hingen in het dal. Er is dan geen uitzicht, dus is het niet de moeite waard. We zijn daarom maar verder gegaan. Naar het noorden, richting Bardejov, de weg gaat vlak langs de Poolse grens. De drank is in Slowakije zo te zien goedkoper dan in Polen, er zijn veel winkeltjes waar ze drank verkopen. Eerst naar Lukov, hier staat een houten kerkje. Hierna zijn we naar Bardejovska Kupele, een kuuroord, geweest. Het is hier allemaal vergane glorie, de meeste hotels zijn leeg zo te zien. Er is hier ook een openluchtmuseum met huizen en kerken uit de streek. Dit is wel de moeite waard. Er zijn maar weinig bezoekers.

Hierna naar Bardejov, een stadje waarvan het centrum op de UNECO-lijst staat. Het is het best bewaard middeleeuws stadje van oost Slowakije met stadsmuren, torens en poorten en een marktplein met mooie huizen, een kerk en stadhuis. Er was net feest toen wij er waren. Het stadje bestaat 661 jaar. Kermis en markt en met op het marktplein een podium. Gezellig allemaal.

Het was nu tijd om een camping te zoeken. Op de kaart staat er één ten zuiden van Presov, deze is het dichtst bij en dan kunnen we morgen even Presov in. Moet ook wel een mooi centrum hebben. Na zoeken en vragen blijkt de motel/camping failliet te zijn. We worden doorverwezen naar Chminianska N.Ves 16 km verder langs de weg naar Poprad. Hier is inderdaad een motel/camping.

Coördinaten: N 49°00'07.5'' O 021°05'59.0''

Maak jouw eigen website met JouwWeb