IJsland 27 juni t/m 16 juli 2013

 

Donderdag 27 juni zijn we naar Reykjavik gevlogen. We komen aan in de regen. Jammer, kunnen we niet van het mooie uitzicht genieten. Het zicht is erg beperkt.

We werden op het vliegveld opgewacht door iemand van het camper verhuurbedrijf en zijn met een busje naar het verhuurbedrijf gereden om daar de camper in ontvangst te nemen. We hadden een heel klein busje besteld maar kregen een upgrade naar een groter type waar we erg blij mee zijn. We hebben nu net iets meer ruimte om te slapen en om de bagage op te ruimen.

We hebben ook een navigatiesysteem via Askje reizen gekregen (we hebben de camper via Askja reizen geboekt omdat we geen camper verhuurbedrijf konden vinden). In de stad is dit erg prettig. Zo kunnen we de supermarkt gemakkelijk vinden en daarna de camping van Reykjavik. Hier hebben we de eerste nacht geslapen.

Onze camper heeft een 10 liter schoon watertank, het vieze water mag zo uit de camper op de grond lopen, een 1 pits gasstel en verder 1 koekenpan, 1 kookpan en borden, bestek en kopjes voor 2 personen. Er zijn lakens en kussens en een deken. Gelukkig hebben we zelf slaapzakken meegenomen. Dit is erg prettig want 's nachts is het behoorlijk koud en de deken die bij de camper hoort is erg dun.

Vrijdag 28 juni hebben we Reykjavik bekeken. Een leuke stad waar je een paar uurtjes rond kunt lopen.

Hierna zijn er om een uur of 2 via wegnummer 1 naar Hellishedi gereden. Hier staat een ultramoderne geothermische centrale. Van het hete grondwater wordt elektriciteit geproduceerd en warm water voor de stadsverwarming van de stad Reykjavik getransporteerd

Verder naar Hveragerdi. We hebben buiten het dorp een eind gewandeld de bergen in. Er zijn allemaal warm waterbronnen in het dal. De stoom kringelt omhoog. We hebben hier een plekje op de camping gevonden. Na het eten hebben we nog 2 uur gewandeld. Achter de tuinbouwschool is na de aardbeving van 2008 een nieuw hete bronnengebied ontstaan.

Zaterdag 29 juni In het winkelcentrum van het dorp is met de aardbeving een scheur in de vloer ontstaan. Hier hebben we even gekeken. Toen naar Nationaal park Thingvellir. We waren er vroeg, er waren nog niet veel mensen. We hebben hier een tijdje rondgekeken. Hier zijn we vroeger met de kinderen ook geweest maar we konden ons er niets meer van herinneren. Mooie rotsformaties en wel speciaal dat je op een breuklijn loopt. Verder door naar Geysir, de geiser bekijken en naar Gullfoss, een prachtige waterval.

Vanaf Gullfoss loopt er een weg het binnenland in, 12 km verhard. We zijn deze ingereden en langs de weg een plekje gezocht om te overnachten. Mooi rustig                                                                                                                      plekje met een spectaculair uitzicht.

Zondag 30 juni.We zijn naar het zuiden gereden via weg 30. Hier zijn mooie rotsformaties in een bocht van de rivier. We hebben hier een uurtje gekeken en rondgelopen. Verder langs weg 26 waar een mooie waterval is en langs de vulkaan Hekla loopt. Het landschap is mooi, vooral ter hoogte van de Hekla. Hierna via weg 1 tot voorbij Hvolsvollur, hier is de Søljalandsfoss, een mooie hoge waterval waar je achterlangs kunt lopen en de Gljüfrafoss, vlak achter ons plekje op de camping, bijna helemaal verstopt tussen de rotsen.

Maandag 1 juli. Het is mooi weer vandaag. We gaan een dag naar het eiland Heimaey, naar de veerboot is het een half uurtje rijden. Op dit eiland is in 1973 de vulkaanuitbarsting van de Eldfell vulkaan geweest, het halve dorp is bedolven door de lava. We hebben het lavaveld bekeken. Bovenop de lava staan straatnaambordjes. Hier hebben de straten gelopen voor de uitbarsting. We zijn op de Eldfell geklommen. Op de top is de bodem nog warm en op 1 meter diepte is de temperatuur 500ºC.

We hebben nog een paar uur langs de kust gewandeld met mooie uitzichten. Om 8 uur ging de boot weer terug. We zijn weer naar Hvolsvollur gereden, naar de zelfde camping als gister.

Dinsdag 2 juli. Langs weg 1 ligt het Eyja Fjallajokull bezoekerscentrum. Hier wordt een film vertoond over de vulkaanuitbarsting van 2010 toen in bijna heel Europa het vliegverkeer stil lag vanwege de asuitstoot. Het is een erg indrukwekkende film over de boeren familie die vlak langs de weg onderaan de vulkaan woont. Je kunt langs de weg de gletsjer zien liggen. Hieronder ligt de vulkaan die uitgebarsten is.

Verder naar Skogar, hier is de waterval Skogafoss, 60 meter hoog. Verderop is het openluchtmuseum met “oude” huizen, een schooltje en een kerk.

Hierna naar Sólheimajökull, een uitloper van de gletsjer Myrdalsjökull en verder naar Dyrhólaey, een in zee uitstekende 120 meter hoge kaap, het zuidelijkste puntje van Ijsland. Vanaf het strand heb je een mooi zicht op de schitterende rotsformaties.

Woensdag 3 juli. De ringweg gaat door Myrdalssandur, vroeger een grote zandvlakte waar het erg kon stuiven. Nu staan er allemaal lupine en bepaalde grassoorten die in rijen gezaaid zijn om het zand vast te houden. Ze doen het prima, het is één groot paars veld.

Verderop ligt Fjardrargljûfur, een mooie kloof. Je kunt bovenlangs lopen en hebt een mooi gezicht op / in de kloof. Hierna komt Landbrotshólar, een grote oppervlakte met pseudokraters (allemaal heuveltjes). Verderop ligt Dverghamrar, met zijn typische basaltzuilen waar kabouters wonen. Dan komt Skeitharársandur, een enorme zandspoelvlakte of te wel een grote zwarte vlakte waar het erg stuiven kan. En dan zijn we in Skaftafell, onderdeel van het Vatnajökull NP. Het is al 4 uur maar we zijn toch gaan wandelen, 3 uren lang. Eerst naar Sjónarsker, een uitzichtpunt over de zandspoelvlakte, verder naar Svartifoss, een waterval met er achter basaltzuilen en toen naar Sjónarnypa, een uitzichtpunt over de gletsjer. Nu staan we op de camping bij het bezoekerscentrum van Skaftafell.