Donderdag 27 augustus. We zijn op de fiets naar het centrum gegaan 4 km. Goed te doen. Je volgt gewoon de trambaan (plattegrond bij de beheerder van de camperplaats) We zijn naar de 2 belangrijke kerken geweest, deze zijn mooi en heel verschillend. Verder heel weinig te zien in het centrum. Nadat we bij de camper gegeten hebben zijn we naar het Michelin museum geweest, 1,5 km op de fiets, richting centrum. Het was wel een aardig museum. Je ziet de ontwikkeling van de banden, eerst voor fietsen, later voor auto's, een soort trein die met banden op een rails rijdt en de verdere ontwikkeling van de fabriek.
Later op de middag zijn we verhuisd. We hebben bij de boekhandel van Leclerck een boekje met camperplaatsen in Frankrijk gekocht. Nu hebben we een stuk gemakkelijker zicht op een overnachtingsplek. We staan nu ten zuiden van Clermont-Ferrand in Perignat les Saliève. Coördinaten N 45°44'14" E 3°8'19". Een gratis rustige plaats met alle voorzieningen in een dorpje.

Vrijdag 28 augustus. We zijn eerst naar het Lac d'Aydat geweest. Een mooi meer tussen de vulkanen. Hierna zijn we naar het bezoekerscentrum van het nationale park van de vulkanen gereden. Dit staat aangegeven vlak bij het meer. Hier wordt uitgelegd hoe vulkanen ontstaan en hoe kwetsbaar de natuur is. Buiten staan wandelwegen aangegeven. Wij zijn naar de Puy des Vaches geweest. Onderweg zag je een stuk met rode en zwarte steentjes en dikke brokken lava. Erg mooi. Hierna zijn we naar de top geklommen. Een pittige klim maar je werd beloond met een prachtig uitzicht. Al met al een prachtige tocht.

Zaterdag 29 augustus. Deze dag staat in het teken van de gasfles. Onze ene gasfles is leeg, we hebben een nieuwe gekocht bij een bouwmarkt met gratis drukregelaar. We kwamen er achter dat de aansluiting van onze oude fles anders is dan die van de nieuwe. We zijn dus weer naar de bouwmarkt gereden en hebben daar het adres van een camperbedrijf, met een winkel erbij, gekregen. Hier hebben ze wel een slang die past. Maar helaas komt er geen gas uit het gasstel. Het werkt dus niet. We weten niet hoe het verder moet. Het is ondertussen 3 uur. We zijn weer naar het Lac d'Aydat gereden en hebben weer gezwommen. We staan weer op de zelfde camperplaats als gister.
Zondag 30 augustus. Vanochtend zijn we eerst langs een mooie route naar Orcival gereden. Hier moet een erg mooie kathedraal staan. Het was druk in Orcival. Er was een kerkdienst aan de gang en er was een grote rommelmarkt. We moesten een eind verder parkeren. De kathedraal was aan de buitenkant mooier dan van binnen en de rommelmarkt deed zijn naam eer aan. We hebben nog een meccano bouwdoos gekocht voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Voor de kleinkinderen. Ze kunnen er 5 verschillende dingen mee bouwen. Van een vliegtuig tot een auto.

Hierna zijn we via le Mont-Dore naar een kabinelift gegaan. De lift brengt ons een stukje omhoog van waaruit we kunnen lopen naar o.a. Puy de Sancy op 1868 meter. We hebben verder nog een paar uur rondgelopen. Het is erg mooi boven.
We staan nu op een camperplaats bij le Mont-Dore, €9,50 per nacht, water innemen €2,- Coördinaten N 45°34'38" E 2°48'17"

Maandag 31 augustus. We zijn eerst naar la Bourboule geweest. Een leuk kuuroord stadje. Er staan mooie gebouwen langs de weg en er zijn een paar thermaalbaden. Verder nog een mooie kerk, vooral aan de buitenkant. Van binnen is hij sober en donker.

Hierna zijn we naar het Lac Chaucer geweest. Het is een kratermeer ontstaan door een explosie toen water in contact kwam met de magma. Een kratermeer is rond, zo ook dit meer. We zijn het meer half rond gelopen, verder konden we niet.
Hierna zijn we naar het Lac Pavin geweest. Ook een kratermeer. Dit meer zijn we wel helemaal rond gelopen.

Hierna zijn we naar Super-Besse gegaan.  Hier is een camperplaats op de parkeerterreinen van het skioord. Het uitzicht is mooi. €5,60 per nacht inclusief alle voorzieningen behalve stroom. Coördinaten N 45°30'14" E 2°51'18"

Dinsdag 1 september. We zijn eerst naar Bessen geweest. Een leuk middeleeuws stadje met gedeeltelijk een stadsmuur, een kasteel op de muur en mooie oude huizen. Er staan teksten op muren van huizen, zodat je de bijzonderheden kan lezen.

Hierna zijn we naar Murol gereden. Hier staat een kasteel hoog op de berg. We hebben er even bij gekeken maar zijn er niet in geweest. Er was hier een affiche over de grotten van Jonas met een internetadres. We hebben opgezocht wanneer het open is. Elke middag dus in september.

Het was 13 km rijden naar de grotten, vlak bij Besse waar we net vandaan kwamen. De grotten waren door mensen uitgehouwen in de tufsteen, allereerst al in de prehistorie en later tijdens de middeleeuwen zijn er nog veel meer grotten gemaakt. Er woonden in de middeleeuwen wel 600 mensen. Op zijn hoogtepunt was er een heus kasteel uitgehouwen voor de familie Jonas. Je kon het kasteel en ook nog een bakkerij, een ziekenzaaltje en een kapel bekijken. Best wel leuk. Er was een groot gedeelte ingestort, daar mocht je dus niet komen. Maar er was nog genoeg te zien.
Hierna zijn we via kleine weggetjes door een mooi landschap naar le Breul-sur-Couze gereden. Hier is een camperplaats, gratis met alle voorzieningen, geen stroom. Redelijk rustig. Coördinaten N 45°28'7" E 3°15'40".

 

 

 

 

Woensdag 2 september. We zijn eerst naa. Hierna zijn we naar Issoire gegaan, hier is een klokkentoren en een kerk

 

 

 

Hierna zijn we in Nonette geweest, een leuk dorpje boven op een heuvel. Er was nog een ruïne van een kasteel en een mooie kerk. De kerk was erg mooi gedecoreerd van binnen.

's Middags zijn we nog naar Montpeyroux geweest. Dit is volgens de inwoners één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het dorp ligt boven op een heuvel, met op de top een toren. Verder is het een middeleeuws dorpje met leuke hoekjes.
We staan nu op de camperplaats van Champeix, gratis met alle voorzieningen. Water €2,-  Coördinaten N 45°35'17" E 3°6'55", een mooie rustige plaats.

Maak jouw eigen website met JouwWeb