Donderdag 29 augustus. Rondgereden naar Tsepelovo en Kipi. Dit zijn 2 van de 46 Pinos-dorpjes, het zijn nog bijna authentieke dorpjes, die vroeger ver van de bewoonde wereld af lagen. Een mooie omgeving. Om te overnachten zijn we weer terug gereden naar het plekje van gister.

Vrijdag 30 augustus. Naar Aristi, brood gekocht bij oma Aleka in een leuk, typisch winkeltje. Rondgelopen in het dorp. Hierna naar Megalo Papingo en Micro Papingo. Ook leuke dorpjes.

Tussen de beide Papingo's in de rivier gezwommen GPS N 39°58'21.0” E 20°43'33.7” Het mooiste zwemplekje van Griekenland

 

 

Hierna doorgereden via de grote weg naar Sarantaporos GPS N40°08'45.7” E 20°48'43,8” Mooi plekje aan een rivieroever.

Zaterdag 31 augustus. Een prachtige route gereden naar Kastoria.

Er staan hekken langs de weg met borden waarop staat dat je niet achter de hekken komen mag omdat daar beren rondlopen. 

Een erg afwisselend berglandschap. Kastoria ligt op een landtong in het meer. 

 

Kastoria heeft haast op elke hoek een kerk. Het zijn er 54.

 

Hierna zijn we met de klok mee het meer rondgereden naar het klooster Panhagie Movriotissa. Hier kun je overnachten. GPS 40°30'35,5” E21°17'26,4” Kraan bij het restaurant. Er was een trouwerij in het klooster, leuk om te zien.

 

Zondag 1 september. Om 7.30 uur luidden de 4 klokken van het klooster en bogon de kerkdienst. 3 priesters zongen onafgebroken samen of om de beurt, versterkt door een luidspreker. Dit zou tot 11 uur duren. Toen waren wij al weg. Naar Psarades aan het grote Prespameer. Er is een heuse boulevard. Hier overheen geslenterd.

Terug zijn we een weggetje verder van de boulevard af gelopen, hier is het pure armoede. Alles is erg vervallen Later zijn we teruggereden naar Aag. Achilios, een eiland-dorpje met 4 kerken en een klooster uit de 19e t/m 16e eeuw. Teruggereden naar Psarades GPS N40°48'41,2” E 21°4'15,8” Hier lekker gegeten bij een restaurant aan de boulevard en langs de kade geslapen.

Maandag 2 september. Naar Edessa gereden. Een stadje met een paar hoge watervallen in een park. Er zijn ook molens, een watermolen en een hal waar vroeger touw gemaakt werd. Deze stond al een tijdje stil maar je kon er wel in.

Verder gereden naar Pella, een archeologische opgraving. Op het parkeerterrein van de opgravingen geslapen. De site en het museum niet bekeken. Dit komt later nog aan bod. We willen morgen vroeg naar Thessaloniki.

 

Dinsdag 3 september. Naar Thessaloniki. Mooie stad en veel bezienswaardigheden. Aan het eind van de middag naar zee gereden. (Womo route 5) bij Paralia Alikes GPS N 40°20'20,1” E 22°38'34,2” Toegang was moeilijk, een heel smal paadje. We hebben nu allemaal krassen op onze net overgespoten camper. Zwitsers hebben ons een beter pad gewezen voor de terugweg, via weggetjes door vroegere zoutpannen.

Woensdag 4 september. Tot 12 uur gezwommen en in de zon gelegen. Toen boodschappen gehaald en naar Dion geweest, een opgraving van een stad, een amfitheater, baden enz. aan de voet van de Olympus. Hier is Zeus geboren! Er was ook een museum met opgegraven voorwerpen. Dit alles was de moeite waard,

 

Toen maar weer naar zee, dit keer bij Vilikou GPS N 40°11'40,6” E 22°34'26,5” Lekker rustig. We hebben het strand voor ons alleen met een prachtig uitzicht op de Olymps.