Normandië en Bretagne 2014

 

Maandag 25 augustus. we zijn om een uur of 4 vertrokken en naar Oud Gastel gereden, een gratis camperplaats bij een camperbedrijf. Coördinaten N 51,56432  E 4,46315 We hebben hier geslapen en de volgende morgen om half 10 weer vertrokken.

Dinsdag 26 augustus, het regent nogal. We zijn naar Bergues gereden, een oud vestingstadje vlak over de Belgische grens. We komen per ongeluk op een grote camperplaats terecht, gratis, zonder voorzieningen, onder de stadsmuur. Coördinaten N 50.96491 E 2.43223 Na de lunch zijn we de stad in gelopen. Een leuk van oorsprong middeleeuws stadje met een belford, stadhuis en een ommuurde binnenstad met torens. We zijn over de muren de stad rondgelopen. We blijven hier vannacht.

Woensdag 27 augustus. We zijn naar Gravelines gereden, een ommuurd stadje. Beter verzorgd dan het stadje van gister, maar verder het zelfde idee. Ook een belford met toren en een gemeentehuis op het centrale plein en vestingmuren met poorten.

Hierna naar Cap Blanc Nez gereden, de krijtrotsen vlak bij Calais. Altijd weer een mooi gezicht. Het is niet helder, we konden Dover niet zien liggen.

Hierna naar Cap Griz Nez. Deze kaap viel tegen. Het is vloed, de zee staat tot aan de rotsen. We kunnen niet langs de kust lopen. Alles ziet er grauw uit. We zijn weer iets terug gereden tot voorbij Wissant. Wissant zelf heeft een camperplaats, maar die is vol. Bijna 2 km. verder is nog een plaats, kosten 5 euro, geen voorzieningen, mooi rustig langs de rand van de akkers. We staan hier met 4 campers. Coördinaten N 50,89333 E 1,69.

Na het eten zijn we nog naar zee gelopen, ongeveer 1 km. Het is nu eb, er is een groot zandstrand met watergeultjes.

Nog geen boer gezien om de 5 euro op te halen.

Donderdag 28 augustus. We hebben een mooie route langs de kust gereden, onderweg zijn we nog even gestopt bij een mooi uitzichtspunt over het strand.

Hierna doorgereden naar Boulogne sur Mer. De camper geparkeerd en lopend naar de oude hoge stad die helemaal ommuurd is. Mooie poorten en een helehoop torens. Er staat een hele grote kerk welke wel mooi van binnen is.

We waren om 2 uur weer terug bij de camper. Tot onze schrik waren onze fietsen achter van de camper gestolen. Het slot was doorgeknipt en de rest losgemaakt. We zijn naar het politiebureau geweest om proces verbaal op te laten maken.

Na dit alles zijn we verder gereden naar Berck, een camperplaats voor de camping, een groot terrein met gras waar een hoop ruimte is. coördinaten N 50,41622 E 1,57675 prijs 7 euro

Vrijdag 29 augustus. Via een mooie route langs de kust zijn we naar Fécamp gereden. onderweg een stop aan zee. Er is hier overal een stenenstrand, bijna geen zand.

In Fécamp naar het Palais Bénédictine geweest. Een destilleerderij voor likeur in een paleisachtig geheel gebouwd door een man die vroeger het recept opnieuw ontdekt heeft. Het rijk versierde gedeelte is een museum en het simpele gedeelte was vroeger en nu de destilleerderij. Mooi gebouw, museum niet veel aan, er waren veel kerkschatten, smeedwerk van veel sleutels en sloten maar het gebouw was mooi.

 

We staan nu op een camperplaats bij de haven. Coördinaten N 49,76049 E 0,3722 Gratis plaats. Voorzieningen aan de overkant van de weg waar een hele grote camperplaats is.

Zaterdag 30 augustus. We zijn vandaag naar Etretat gereden, 17 km verder. Op het plein voor het gemeentehuis stonden allemaal oude raceauto's. We hebben de camper geparkeerd en zijn gaan kijken. Er is vanmiddag vanaf 2 uur een racewedstrijd via een kronkelweg naar een dorpje verderop, het traject is ongeveer 3 km. We hebben een tijd bij de auto's staan kijken en zijn toen naar het dorpje verderop gereden om daar te kijken. Om 2 uur gingen alle auto's via een slingerende bergweg naar beneden, naar Etretat, vanwaar ze om de beurt zo hard mogelijk omhoog kwamen raceten. Leuk om te zien.

We zijn om een uur of 3 weer via een omweg terug gereden naar Etretat omdat we nog bij de kust moeten kijken naar de kalkrotsen. Er is rots met een boog en een rots die lijkt op de slurf van een olifant.

We staan nu op een gratis camperplaats in Etretat, coördinaten N 49.70862 E 0,2162 geen faciliteiten.

Zondag 31 augustus. Vanochtend vertrokken en naar Honfleur gereden. We hebben er een paar uur rondgekeken. Er is een binnenhaven met mooie oude hoge huizen waar nu allemaal restaurantjes in zijn gevestigd. Verder nog een grote houten kerk waar een mis werd opgedragen met een zingende priester. Net popmuziek. Het was als het ware een dubbele kerk met in het midden een rij palen, 2 altaren en in beide helften banken. Er achter stond nog een houten kerk, vierkant met een hoge spitse toren. Na het middageten zijn we naar Arromanches-les-Bains gereden. We staan hier op een gratis camperplaats achter een camping met een sanizuil. Coördinaten N 49,33905  W 0,625539

Na het eten zijn we naar het strand gelopen. Hier liggen de pontons van de landing van de geallieerden nog op het strand en in zee. Er is ook een museum, dat is voor morgen.